Tak to se jen tak nevidí! Elitní rozhodčí se zápasníkovi veřejně omluvil a přiznal chybu
27/02/2025 20:00 Od Radim Krajl
Kategorie
V MMA občas dochází ke kontroverzním situacím, které mohou ovlivnit průběh celého souboje. Často jsou na vině rozhodčí v oktagonu, kteří se musí rozhodovat ve vteřině, a ne vždy s nimi souhlasíme. To je příklad i turnaje UFC Fight Night: Cejudo vs Song, kde došlo ke kontroverní situaci v hlavním zápase.
Minulou sobotu se Henry Cejudo utkal se Songem Yadongem v hlavním zápase UFC Seattle, ten však skončil kontroverzí. Poté, co Song na začátku zápasu dominoval, ve třetím kole omylem zasadil Cejudovi nepříjemný úder do oka. Herzog akci rychle přerušil a dal Cejudovi pět minut na zotavení, ale Songovi za tento přestupek bod nestrhl.
Po pěti minutách byl zápas obnoven, ale Cejudo stále nebyl úplně v pořádku, a když kolo skončilo, řekl svému rohu, že téměř nevidí. V důsledku toho byl zápas zastaven a dospěl k technickému rozhodnutí. Song vyhrál se skóre 30-27, 29-28 a 29-28. Pro Cejuda to byla hořká pilulka, protože nedovolený úder ukončil zápas a stál ho šanci na vítězství, a i rozhodčí souboje Jason Herzog souhlasí, že situaci nezvládl správně.
„Několikrát jsem to přezkoumával a přikláním se spíše ke strhnutí bodu, ano, určitě jsem si měl vzít bod,“ řekl Herzog Cejudovi na svém kanálu na YouTube.
„Řeknu ti svůj pohled, který jsem měl v danou chvíli. Nesnažím se říkat, že je to správně nebo špatně. Teď jsem tě slyšel a naprosto s tebou souhlasím, zejména potom, když si mi ukázal tu fotku s prsty: 'Proč jsi to tedy nezastavil a nevzal si okamžitě bod? Myslím, že to je velmi oprávněná kritika a věc, kterou jsem měl udělat. Myslím, že je to spravedlivá připomínka.“
Herzog sice uznal svou prvotní chybu, ale zároveň dal Cejudovi jasně najevo, že udělal to nejlepší, co mohl vzhledem k okolnostem, a dokonce se mu snažil pomoci, protože za jiných okolností by Cejudo mohl prohrát na TKO.
„Abych byl upřímný, soustředil jsem se jen na tebe a na to, abys byl v pořádku,“ pokračoval Herzog. „Ale pokud jdeš do dalšího kola, když si řekneš, že můžeš pokračovat v zápase, se vším, co se stalo, tak je ten "dluh splacený". Teď mluvíme o bojovníkovi, který pokračuje minutu a pak jde do přestávky mezi koly a řekne, že nemůže pokračovat. V tuto chvíli jsem omezen a pak se z toho stává prohra na TKO pro Henryho Cejuda. Takže nejlepší věc, kterou v tu chvíli můžu udělat, je, že toho chlapa dostanu dostanu k bodovým rozhodčím. To je to nejlepší, co mohu v tuto chvíli udělat," dodal zkušený rozhodčí Jason Herzog.