Přeskočit na obsah

MMA Shorties

Domů » Bývalý šampion trpí vážnými příznaky CTE! Dočká se vyrovnání od UFC?

Bývalý šampion trpí vážnými příznaky CTE! Dočká se vyrovnání od UFC?

Většina zdokumentovaných případů chronické traumatické encefalopatie (CTE) se vyskytla u mnoha sportovců, kteří se věnují kontaktním sportům, jako je box, americký fotbal, zápas, lední hokej, MMA nebo rugby. Mezi další rizikové faktory patří služba v armádě, předchozí domácí násilí a opakované údery do hlavy. Přesné množství traumatu, které je nutné pro vznik tohoto onemocnění, není známo, ale každá rána do hlavy škodí. To nyní poznal i bývalý šampion organizace PRIDE, kterému se CTE rozjíždí naplno.


Nikdo jiný tam není?! Vémola odhaluje jediná 3 jména, se kterými by se utkal

Wanderlei Silva se proslavil jako „agresivní rváč“ organizace PRIDE, kde dosáhl nejdelší série neporazitelnosti v historii této organizace a připsal si čtyři obhajoby titulu. Legendární zápasník vstoupil do UFC v roce 2007, kdy už měl svá nejlepší léta za sebou, ale i tak dokázal během šesti let v UFC porazit několik kvalitních soupeřů, například Michaela Bispinga a Briana Stanna. Začátkem letošního roku byl 48letý Brazilec nedávno uveden do Síně slávy UFC. 

Silva má po skončení kariéry zápasníka bohužel vážné zdravotní problémy. Na každém kroku své kariéry utrpěl mnoho zranění, když ho knockautovali například Mirko Crocop nebo Quinton Jackson. Antimonopolní kauza UFC, která nedávno dosáhla druhého vyrovnání ve výši 375 milionů dolarů, odhalila Silvův děsivý zdravotní stav. Podle Brazilce trpí příznaky CTE, které zahrnují i psychické potíže, a zoufale potřebuje peníze z vyrovnání na léčbu.




Klíčová část Silvova prohlášení zní: „Během zápasení v UFC jsem utrpěl mnoho závažných zranění, včetně otřesu mozku. Obávám se, že jsem během své kariéry utrpěl traumatické poškození mozku (TBI) a pozoruji příznaky společné pro TBI a CTE, včetně deprese, výkyvů nálad a podrážděnosti. Do dnešního dne nebyla nalezena žádná léčba CTE. Trpím spánkovou apnoe a mám potíže se spánkem a dýcháním. Co si vzpomínám, prodělal jsem čtyři operace nosu, jednu operaci obličeje, dvě operace levého kolena, jednu operaci pravého kolena a jednu operaci lokte.“

Silva zoufale žádá o schválení vyrovnání, aby si mohl dovolit nezbytnou zdravotní péči a udržet si svůj domov. Silvovo prohlášení je velmi rozrušující, ale sotva ojedinělé. Pokud se o žalobu zajímáte, stojí za přečtení celé vlákno Johna Nashe na X, které je plné výpovědí zlomených veteránů UFC, kteří se snaží vyjít s penězi. Předchozí vyrovnání 300 milionů soud zrušil, protože se mu nezdálo dostatečně vysoké. Nové vyrovnání 375 milionů dolarů stále čeká na schválení předsedajícím soudcem.




Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *