Přeskočit na obsah

MMA Shorties

Domů » Co se to děje? Dva mrtví zápasníci a několik zraněných po střelbě v Moskvě

Co se to děje? Dva mrtví zápasníci a několik zraněných po střelbě v Moskvě

Ruské úřady zatkly více než dvě desítky podezřelých kvůli přestřelce v centru Moskvy, která si vyžádala řadu obětí. Mezi zúčastněnými byla i skupina bojovníků napojená na čečenského diktátora Ramzana Kadyrova. Nejméně dva lidé byli ve středu zabiti a několik dalších zraněno při střelbě v sídle ruského e-shopu Wildberries v Moskvě.


Tak škoda! David Kozma má pro své fanoušky bohužel špatnou zprávu

K incidentu došlo ve středu odpoledne v moskevském sídle společnosti Wildberries, největšího ruského internetového prodejce a poskytovatele elektronického zboží. Podle zpráv ruských státních médií začala „skupina 20-30 mužů“ rozbíjet okna ve vstupní hale obchodního centra, kde se nachází sídlo společnosti Wildberries, a „v reakci na to došlo ke střelbě“.

Dvě osoby, později identifikované jako MMA zápasníci Islam-bek Elmurziev (2-0) a Abubakar Mestoev (13-4) (naposledy zápasil na stejném turnaji jako Tomáš Deák ACA 169), byly údajně během zásahu zabity. Mezitím je Umar Chichaev (4-3), MMA bojovník a zástupce velitele jednotky národní gardy napojené na Kadyrova, v současné době ve vazbě. „Soud vyhověl žádosti orgánů činných v trestním řízení a ponechal Chichaeva ve vazbě po dobu 60 dnů,“ rozhodl moskevský soud v Basmanném podle státní tiskové agentury TASS.




K přestřelce došlo jen něco málo přes měsíc poté, co společnost Wildberries dokončila kontroverzní dohodu o fúzi se skupinou Russ Group s cílem vytvořit společnou digitální obchodní platformu pod novým názvem RWB. Ruský prezident Vladimir Putin dohodu osobně schválil, přestože kritici ji označili za „velmi podivnou“ vzhledem k tomu, že Wildberries je dvacetkrát větší než Russ Group. Zprávy naznačovaly, že spojení bylo Putinovi prezentováno jako příležitost vytvořit „největší světovou digitální bankovní síť a platební systém založený na rublech“, který by obešel SWIFT a konkuroval globálním gigantům, jako jsou Amazon, Alphabet a Alibaba. (Rusko bylo od SWIFT odříznuto kvůli západním sankcím uvaleným po invazi na Ukrajinu).

Překvapivě však Kadyrov – věrný Putinův spojenec – v červenci odsoudil fúzi jako „obrovskou chybu“ a dodal, že představuje „nehorázné a nestoudné převzetí“. Kadyrov později sdílel videozáznam svého rozhovoru s Vladislavem Bakalčukem, bývalým manželem a obchodním partnerem majitelky Wildberries Taťány Bakalčuk, v němž diktátor slíbil, že „vrátí podnik rodině a ochrání legitimní obchod“. 




Během několika měsíců vedl Vladislav Bakalčuk skupinu mužů, včetně některých Kadyrovových MMA bojovníků, při útoku na sídlo společnosti Wildberries v Moskvě. Později byl zadržen a čelí řadě obvinění. Za zmínku stojí, že téhož dne byla v Moskvě napadena i další kancelář Wildberries. Podle zpráv do objektu vniklo asi 30-40 osob „ve sportovních a vojenských uniformách“ a napadlo ostrahu. Konflikt ve Wildberries a následné násilí připomíná slavné časy ruských gangsterů v 90. letech, kdy bylo vydírání, vymáhání a vraždy na denním pořádku. Zdůrazňuje však také, jak Kadyrov ozbrojuje a vycvičuje bojovníky přidružené k jeho bojovému gymu Akhmat za účelem osobního prospěchu. 

Od  klubu Akhmat MMA v roce 2015 využívá Kadyrov MMA jako prostředek moci a osobního brandingu. Prezentuje se s populárními bojovníky, včetně mnoha šampionů UFC a boxerských legend, jako jsou Mike Tyson a Floyd Mayweather. V červenci 2017 byl zveřejněn dokument HBO Real Sports, který odhalil, jak Kadyrov využívá Akhmat MMA jako farmářský systém pro své soukromé milice. V Kadyrovových zařízeních MMA tehdy trénovalo více než 5 000 čečenských mužů, ačkoli jen hrstka z nich se stala profesionálními bojovníky. Zbytek je rozdělen do různých vojenských a policejních pluků, kde se jejich výcvik v boji zblízka může uplatnit jinde. Mnozí z nich byli posláni bojovat do ruské války na Ukrajině. Nyní, když se Kadyrovovo impérium MMA stále rozrůstá, roste i jeho autoritářská sféra vlivu.




Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *