Přeskočit na obsah

MMA Shorties

Domů » Zvítězí OKTAGON? Proč se na MMA v Německu stále nahlíží skrz prsty?

Zvítězí OKTAGON? Proč se na MMA v Německu stále nahlíží skrz prsty?

Organizace OKTAGON MMA před časem expandovala do Německa, což se zpětně ukazuje jako geniální nápad. Stálo to sice hodně práce a úsilí, ale už za měsíc nás ve Frankfurtu čeká turnaj, který by měl stanovit rekord v počtu fanoušků na novodobé MMA akci. Nedá se však říct, že by Německo bylo procházkou růžovou zahradou. Naopak skýtá hodně překážek, se kterými chce vedení organizace bojovat. Podívejme se, proč je v Německu nahlíženo na MMA scénu skrze prsty. Tento článek obsahuje souhrn rozhovorů za poslední dva roky.


Je to bohužel tady! Jon Jones má pro své fanoušky hodně špatnou zprávu

Po proběhnuvším turnaji OKTAGON 60 v Oberhausenu si promotér a spolumajitel organizace Ondřej Novotný postěžoval na to, jak je v Německu vnímáno MMA. „V Německu je s MMA stále problém. Vidíme to například v televizi (vysílání MMA je hodně omezené a je povelené jen v určité časy). Tady v Oberhausenu mohou zápasit lidé od 16 let. V některých spolkových zemích je to však od 18. Musíme bojovat za to, že MMA je sport. Co to má znamenat? Zápasníci jsou skvělí. Můžeme jim nabídnout skvělé příběhy a motivaci. Je tu Eskiev a další borci, kteří mohou motivovat. Tohle musíme změnit.

„Je potřeba tomuto sportu dávat stejný prostor, jako má například hokej, fotbal a tak podobně. Měli bychom tu hranici snížit o nějaké 4 roky, protože mladí lidé potřebují sledovat něco, jako je tento sport. Měli by zápasy sledovat, protože je to sport jako kickbox, box a podobně. Proč bychom to měli vysílat až po 11 hodině večer?“ 




Velkou kaňkou německého MMA zůstává jeho  minulost

Neonacistické skupiny v Německu, ale i v celé Evropě využívali MMA jako „výcvikový a náborový nástroj“, aby rozšířily své řady. Pořádaly akce a festivaly a nabízely místním příležitosti k jejich provozování – a snažily se tak rozšířit svou působnost. Šlo o součást širší strategie, jejímž cílem bylo učinit tvář extremismu více mainstreamovou. Festivaly nebo organizátoři turnajů uvádějí své akce na trh tak, aby je bylo těžké odlišit od běžných turnajů bojových sportů. Akce pak využívaly jako „vstupní bránu“ pro svou ideologii. 

Podle Hanse-Jakoba Schindlera, vrchního ředitele berlínského projektu Counter Extremism Project, se na festivalech, které se často prohlašují za politické akce, což ztěžuje jejich zákaz a zajišťuje, že případný zisk bude osvobozen od daní, obvykle objeví pravicově extremistický řečník nebo celý seminář. A zatímco turnajů v MMA v Evropě se obvykle účastní bojovníci z různých rasových skupin, těchto akcí se mohli účastnit pouze „bílí bojovníci“.




„Snaží se rozšířit pole působnosti,“ řekl v roce 2023 Schindler pro server The New York Times Europe. „Když lidi přimějete, aby si koupili tričko, můžete je přimět, aby přišli na některý z festivalů. A pomalu k nim začnete mluvit o tom, jak je politický systém špatný. A tak je přitahujete trochu nenápadněji než v minulosti.“

V propagačních videích největšího krajně pravicového bojového turnaje, který se jmenuje „Kampf der Nibelungen“ neboli „Bitva Nibelungů“, nejsou k vidění žádné krajně pravicové symboly ani hesla. Místo toho se soustředí na boxerský ring, dívky v ringu a silně potetované bojovníky a jediným náznakem, že se akce vymyká hlavnímu proudu, je rozmazání tváří všech účastníků. Poselství, které je základem akce, je však podle Alexandra Ritzmanna, vedoucího poradce projektu Counter-Extremism Project, jasné: „běloši jsou ohroženi na všech možných úrovních“.

„V dnešní době je tak zřejmé, že naši lidé stojí zády ke zdi a všichni máme obavy o své přežití,“ řekl jeden z bojovníků organizace Kampf der Nibelungen v roce 2015 v krajně pravicovém podcastu a dodal: „Přijde den, kdy‚ se budeme muset postavit do ringu se všemi těmi multikulturními lidmi.“




Organizace Kampf der Nibelungen, která se po zákazu konání v německém městě Ostritz v roce 2019 přesunula do Maďarska, organizují mladí Němci, které spojuje oddanost a nadšení pro ‚jejich‘ sport a kteří nechtějí podléhat převládajícího mainstreamu, uvádí se na stránce skupiny na YouTube.  

Hvězda OKTAGONu o problémech s neonacisty v Německu

Na začátku tohoto roku poskytl zápasník Niklas Stolze zajímavý rozhovor uznávanému novináři Karimu Zidanovi, který se dlouhodobě zabývá politikou a bojovými sporty. Stolze řekl, že je konečně připraven vyjádřit se ke své minulosti spojené s německými neonacisty. „S těmihle sračkami se potýkám už léta. Je čas o tom promluvit,“ řekl Stolze. 

Důvod spojení? Neonacista Benjamin Brinsa byl jedním z nejzkušenějších bojovníků v celé zemi. „Když máte v celém Německu pět až šest MMA bojovníků, kteří vám mohou pomoci, protože jsou o něco lepší než vy, pak se musíte vybrat. Tehdy mi bylo úplně jedno, co kdo říká, chtěl jsem jen získat dobré tréninkové partnery. Ale teď bych to určitě neudělal.““




Brinsa, známý pod přezdívkou „Chuligán“, v té době aktivně bojoval na regionálním okruhu. Chuligánem byl i mimo klec, když se účastnil rvaček fotbalových fanoušků. Brinsa také provozoval zásilkovou službu s neonacistickou metalovou hudbou a byl vlivnou postavou rodící se německé krajně pravicové ideologie. S Brinsou byl spojován také další zápasník, který se představil v OKTAGONu Timo Feucht. Ten se v roce 2020 pokoušel dostat do UFC, ale napojení na Brinsův gym v Lipsku přestup zhatilo.  

Náprava situace v Německu?

Zápasník OKTAGONu Niko Samsonidse, který žije v Berlíně, v posledních letech přidal k přípravě turnajů rituál: prověřuje, zda různé akce neorganizují krajně pravicoví extremisté. Samsonidse také nabádá ostatní bojovníky a trenéry, aby dělali totéž a otevřeně se snaží upozornit na pokusy zneužít rostoucí scénu bojových umění k prosazování extremistických ideologií. 29letý Samsonidse pracuje jako sociální pracovník a napsal diplomovou práci o boji proti extremismu v bojových sportech. „Smíšená bojová umění neboli MMA jsou v Německu stále populárnější a většinou už nemají nic společného s extremismem,“ řekl Samsonidse. 

Samsonidse dále uvedl, že programy, které dávají mladým lidem možnost provozovat bojové sporty a předávat jim pozitivní hodnoty, by mohly být důležitým způsobem, jak zabránit nárůstu krajně pravicového extremismu v jeho sportu. „V bojových sportech jako takových je velký potenciál pro sdílení dobrých hodnot – respekt, ovládání emocí, což by mohlo být opravdu užitečné při práci s mladistvými, ale může být také zneužito,“ řekl Samsonidse pro server The New York Times Europe

Změní se situace kolem MMA v Německu? Rekordní turnaj OKTAGONu ve Frankfurtu tomu může velkou měrou pomoci. Ukázat, že nejde o žádné vedlejší politické úmysly, ale o pravé příběhy bojovníků, kteří leckdy sešli z cesty, ale také se na ní díky MMA dokázali vrátit.   




Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *