Přeskočit na obsah

MMA Shorties

Domů » VIDEO: Přesvědčila vás? Kritizovaná boxerka Imane Khelif dokazuje, že je žena

VIDEO: Přesvědčila vás? Kritizovaná boxerka Imane Khelif dokazuje, že je žena

Khelif

Boxerská část proběhnuvších OH byla spojená s velkou kontroverzí. Hodně se totiž řešilo, zda je Imane Khelif muž, žena nebo dokonce něco jiného. Testy organizace IBA, které nikdo neviděl, totiž posloužily k tvorbě vášnivých a divokých spekulací a dezinformací, proti kterým se sama Khelif snažila bojovat. Byl zveřejněn její rodný list a k věci se vyjádřila celá řada odborníků. Khelif se navíc nyní rozhodla, že kritiky přesvědčí, že je opravdu žena.


VIDEO: Ta ví, jak přitáhnout pozornost! Zajícová tentokrát odhodila úplně vše

„Aby dosáhla své medaile, neměla čas plýtvat časem na kosmetické salony nebo nákupy. Nikdy necítila potřebu přizpůsobovat se těmto standardům, aby si něco dokázala.

Pro mě je hvězdou, věčnou favoritkou. Od dob Hassiby Boulmerky (alžírská běžkyně), ikony mé generace, žádná sportovkyně nevzbudila tolik kontroverzí jako ona, krásná jako žena, zářivá jako Amazonka z Aury.

Změnou svého vzhledu se Imane nesnažila změnit svůj vzhled, aby zapadla do forem, do nichž nás chce svět uzavřít. Její poselství je mnohem hlubší: Šaty nedělají mnicha a vzhled neodhaluje podstatu člověka. Můžete být ženská a elegantní, když chcete, ale v ringu nepotřebujete ozdoby ani vysoké podpatky. Potřebuje pouze strategii, sílu a údernost, v čemž spočívá podstata jejího charakteru.




Stejně jako knír nedělá muže, šaty, příčesky a make-up nedefinují ženu. Ne ve všech arénách žijí opravdové sportovkyně, které jsou tak vášnivé jako Imane Khelif. Italka nám například ukázala, že v ringu se mohou ocitnout i školní ubrečenci, ti, kteří si vymýšlejí lži, aby někomu ukradli jídlo. Imane je krásná,“ zaznívá na IG profilu Imane Khelif, kde he k dispozici i video.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Beauty code (@beauty.code.officiel)




Otec Khelif zveřejnil důkazy

„Imane je holčička, která miluje sport už od svých šesti let, kdy hrála fotbal. Cílem těchto kritiků a pomluv je destabilizovat Imane, nechtějí, aby se stala mistryní světa. Říkám jí, aby jim v ringu dokázala, že se mýlí, a doufám, že udělá čest Alžírsku a arabským zemím a získá zlatou medaili. Je naším vzorem a my chceme být jako ona a vzdát čest Alžírsku a Tiaretu,“ reagoval otec boxerky na kauzu a nabídl i dokumenty, které mají dokazovat, že se Imane narodila jako žena.




Biolog a vědec Jaroslav Petr vysvětluje

„Je to na hony daleko pravdě. Lidé si pletou intersexy (zjednodušeně přechodný stav mezi mužem a ženou) s transgendery, někdo dokonce s homosexuály. Intersex není nic proti přírodě. Konstatovat, že chromozom XY automaticky v ženském těle automaticky znamená, že je biologicky mužem, je zavádějící,“ řekl v rozhovoru pro SportsInsider.cz uznávaný český biolog a vědec Jaroslav Petr.

„Je důležité mnoho faktorů, které my navíc neznáme. Na chromozomu Y je klíčový gen SRY. Pokud tam chybí, což se stává, vyvine se člověk jako žena. Ale ani s kompletním Y chromozomem nemusí být člověk mužem. Klíčové je, jakou mají sensivitu k androgenům. Pokud na hormony androgeny jejich tělo nereaguje, mohou se vyvíjet jako ženy i s pohlavními chromozomy XY. Naše představy o tom, kdo je muž a žena jsou velmi zjednodušené.

Dám příklad – při rutinní kontrole plodu na trisomii 21 (Downův syndrom) byla provedena i kontrola chromozomů matce, pro kterou šlo o její třetí dítě. A zjistilo se, že většina jejich buněk v těle má pohlavní chromozomy XY. Byla tedy muž? Nebo naopak, seniorovi, který byl průkazně otcem dvou dětí, šel na operaci kýly a našli mu v pánevní dutině dělohu. Byl tedy ženou? Muži a ženy jsou většinou, ale zároveň krajní polohy spektra.“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *