Přeskočit na obsah

MMA Shorties

Domů » Soupeřku na OH označila za muže! Teď se Italka omlouvá a reaguje na nenávist, kterou vyvolala

Soupeřku na OH označila za muže! Teď se Italka omlouvá a reaguje na nenávist, kterou vyvolala

OH

V souvislosti s OH a boxerským soubojem Khelif vs Carini se sociálními sítěmi a obecně internetem šíří mylné informace, které vyvolávají plamenné diskuze a hodně ostré reakce. Mnozí totiž tvrdí, že je se Khelif narodila jako muž a následně se předělala na ženu. To sice není pravda, ale i Italka svou soupeřku označila za muže, čímž celé situaci nepomohla. Nyní se však omlouvá a své vyjádření krotí.


Škoda! Lauberová propálila Clash podvod, na který se chytil doslova celý svět

„Ze všech těch kontroverzí jsem smutná,“ řekla Carini italským novinám Gazzetta dello Sport. „Mrzí mě to i kvůli mé soupeřce. Pokud MOV řekl, že může bojovat, respektuji toto rozhodnutí.“ Pětadvacetiletá Carini také uvedla, že vzdát se zápasu byl zralý krok, ale vyjádřila lítost nad tím, že si s Khelif po zápase nesportovně nepodala ruku. „Nebylo to něco, co jsem měla v úmyslu udělat,“ řekla Carini. „Vlastně se jí i všem ostatním chci omluvit. Byla jsem naštvaná, protože moje olympiáda vyšuměla do ztracena.“ Dodala, že kdyby se s Khelif znovu setkala, „objala by ji“.

„Alžírská boxerka se narodila jako žena, byla registrována jako žena, žila jako žena, boxovala jako žena, má ženský pas,“ uvedl v pátek mluvčí MOV Mark Adams.

K souboji se, většinou negativně, vyjádřily i známé osobnosti světa bojových sportů, kterým se nelíbilo, že muž bojuje se ženou, což je však názor založený na mylných informacích.




Na kauzu reagovala i elitní bojovnice Chochlíková

Monika Chochlíková na svém IG story upozornila, že se sociálními sítěmi a internetem šíří nepravdy. Naznačila také, že lidé LGBT agendu hledají i tam, kde zkrátka není, což pak vyvolává plamenné diskuze a ostré reakce.

Ke kritice údajného „muž vs žena“ zápasu se přitom přidali i někteří domácí bojovníci a bojovnice, kteří sdíleli své názory, které však byly postavené na neúplných a nebo úplně mylných informacích. O tom, jestli je fér, aby Khelif bojovala s ostatními ženami, je třeba diskutovat. Mnozí však nabízí srovnání, zda se stejně bude řešit basketbalista, který měří přes 2 metry a váží přes 100 kg, tedy je mnohem vyšší a silnější než jeho kolegové. Na druhou stranu je však box plno-kontaktní sport, kde právě rozhoduje síla a vytrvalost, která může být nadprodukcí hormonů ovlivněna. Zkrátka jde o hodně složité téma, které je třeba rozebrat z více úhlů a hlavně s dostatečným množstvím informací.




„Ani jedna ze sportovkyň není ´trans´. Echo dokonce tvrdí, že obě vyrůstaly jako muži. Ten případ je samozřejmě mnohem složitější. Mezinárodní boxerská asociace je skutečně v minulosti vyřadila ze soutěží s dalšími ženami. Ale ne proto, že by byly trans. Alžířanka Imane Khelif i Tajwanka Lin Yu-ting mají údajně trpět hyperandrogenismem (zvýšená hladina mužského pohlavního hormonu). Ani jedna neměla projít ´testosteronovým testem´ a ´testem genderové způsobilosti´, protože se u nich objevily chromozomy xy typické pro muže,“ doplnil Robert Rampa na svém X profilu. Khelif se narodila jako žena, ale její tělo produkuje nadměrné množství hormonů, kvůli čemuž může mít mužské rysy a pozměněné atributy, jako je síla, výdrž a podobně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *