Přeskočit na obsah

MMA Shorties

Domů » Boxerské ikony znechuceně reagují na kontroverzní boxerský zápas na OH

Boxerské ikony znechuceně reagují na kontroverzní boxerský zápas na OH

OH

Sociálními sítěmi se včera šířily informace o tom, že na právě probíhajících hrách došlo k boxerskému souboji „muže“ se ženou, který skončil po 46 sekundách. Některá média zmiňovala, že jde o trans jedince, ale skutečnost je jiná a evidentně mnohem složitější. I přesto však samozřejmě situace budí vášně a vyjádřili se k ní i boxerské ikony Garcie nebo Shields.


Škoda! Lauberová propálila Clash podvod, na který se chytil doslova celý svět

„Boxerka Imane Khelifová, která byla v loňském roce vyloučena z mistrovství světa, protože byl u ní objeven mužský chromozom XY, vyhrála na olympiádě v Paříži první zápas. Italku Angelu Cariniovou porazila po 46 vteřinách,“ uvádí TN.cz.

Mnozí na sociálních sítích upozorňují, že jde o souboj muž vs žena, který ze své podstaty nemůže být fér, ale situace je mnohem složitější. „Alžířanka Imane Khelifová a Tchajwanka Lin Yu-ting mají mužský chromozom XY, který jim byl odhalen na loňském mistrovství světa a z turnaje byly organizací IBA okamžitě vyloučeny. To jim ale nezabránilo v tom, aby se zúčastnily letošní olympiády. Prvně jmenovaná už má za sebou dokonce první zápas. Italku Angelu Cariniovou v kategorii do 66 kilogramů porazila po pouhých 46 vteřinách a soupeřce zbyly jen slzy pro pláč.“




„Ani jedna ze sportovkyň není ´trans´. Echo dokonce tvrdí, že obě vyrůstaly jako muži. Ten případ je samozřejmě mnohem složitější. Mezinárodní boxerská asociace je skutečně v minulosti vyřadila ze soutěží s dalšími ženami. Ale ne proto, že by byly trans. Alžířanka Imane Khelif i Tajwanka Lin Yu-ting mají údajně trpět hyperandrogenismem (zvýšená hladina mužského pohlavního hormonu). Ani jedna neměla projít ´testosteronovým testem´ a ´testem genderové způsobilosti´, protože se u nich objevily chromozomy xy typické pro muže,“ doplnil Robert Rampa na svém X profilu. Khelif se narodila jako žena, ale její tělo produkuje nadměrné množství hormonů, kvůli čemuž může mít mužské rysy. Nejde však o to, že by se narodila jako muž nebo podobné teorie, které běhají sociálními sítěmi.




Garcia a Shields reagují

„To teď jako muži, kteří se změnili na ženy, mohou na OH boxovat se ženami? To si ze mě snad děláte srandu? Hned bych olympijské hry bojkotoval. Tohle všechno už se hrozně vymyká kontrole. V žádném případě by muž neměl bojovat se ženou,“ ozval se Ryan Garcia, který sám v poslední době budil hodně kontroverze.

„Právě jsem to viděla v televizi. K tomuhle se prostě musím vyjádřit. Ženy by měly bojovat se ženami a ne proti mužům nebo předělaným lidem. Ať si trans lidé zápasí s trans lidmi. Tohle je směšné a láme mi to srdce. Co se to s olympijskými hrami stalo? Je mi líto žen, které obětovali život, aby si splnily sen a pak musí boxovat s mužem,“ přidala se i Claressa Shields.

Je evidentní, že společností běží falešná zpráva o tom, že šlo o souboj muže se ženou. Khelif je přitom biologická žena, ale její tělo produkuje nadměrné množství hormonů. To, jestli je fér, že bojuje s ostatními ženami, je však samozřejmě na debatu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *