Přeskočit na obsah

MMA Shorties

Domů » Přední domácí analytik popisuje klíčové body, které rozhodly o bitvě Vémola vs Végh 2

Přední domácí analytik popisuje klíčové body, které rozhodly o bitvě Vémola vs Végh 2

Kolem Odvety století viselo před zápasem hned několik otazníků – Zopakuje Végh dominantní výkon a doručí KO? Podepíše se na Véghovi dlouhá pauze? Doručí Vémola pověstné TKO v prvním kole? Ve hře bylo až moc proměnných, ale nakonec to dopadlo tak, že jsme dostali hodně akční první kolo a poté dominantní ukončení v kole druhém. Co vlastně o tomto průběhu rozhodlo? To pro iSport.cz probral analytik Reinders MMA a člen týmu MMA Shorties Honza Novák.


VIDEO: Až se zatřásla zem! Marný tlouštík Diego Kotlár vyfasoval tvrdé KO

Ani krok vzad

Karlos šel do klece se strategií neudělat ani jeden krok vzad. Do rukou mu hrál fyzicky náročný zápas, v němž donutí soupeře makat a rozhodne srdce. Pro Attilu bylo logické vsadit na techničnost stejně jako v jejich prvním střetu. Ideálním scénářem pro něj bylo vyměňovat techniku za techniku a hýbat se v preferovaném tempu, což mu ale Karlos nedovolil. Od první chvíle nasadil extrémní tlak, donutil Attilu couvat, načež ho hodil. Výborně provedený úvod.

Terminátor řídil tempo

Špinavý boxing hrál důležitou roli. Attilovi se hodil boj v nižším tempu, v kterém by se techniky střídaly s chvílemi odpočinku a vydýchání. Karlos však krátkými údery a lokty na kleci převzal otěže, jimiž určoval tempo on. Zároveň využil toho, že soupeř bojoval po pěti letech. Je známé, že když se bojovníci vrací po delší době, úvodní kolo pro ně bývá náročnější. Karlos si tímto stylem boje na pletivu navíc připravil půdu pro další průběh boje. Nemusel se přizpůsobovat.




    

Attila trefoval, ale…

Když Patrik Kincl vzpomínal na duel s Karlosem, řekl, že před ním driloval zadní zvedák z ústupu. Kvůli Karlosovu zvláštnímu pohybu se ale vůbec neprosadil, zatímco Attila ano. Trefoval se. Jenže byl nucený bojovat jinak, než měl natrénováno. Tisíc kol v přípravě nacvičoval, že bude tlačit a lehce se hýbat na nohou. To se mu kvůli tlaku Karlose nedařilo. Ke konci první pětiminutovky už křížil nohy a ztrácel stabilitu. Roli bez pochyby hrála i únava.

Nenapodobitelný styl

Attila se potýkal s dilematem. Každý Karlosův úder mohl být jen přípravou ke strhu, takže Attila nemohl úplně zvednout ruce, aby si kryl hlavu. Zároveň sehrála roli i neortodoxnost Karlosova pohybu a útoků. Skloní hlavu a úplně nekouká, kam jeho rány letí. Ty netechnické dlouhé háky vysílá od pasu, z jiných úhlů než je kdokoli zvyklý. Nemáte moc sparingpartnerů, kteří by vám takový styl dokázali simulovat, takže pak nevíte jak se přesně bránit.




   

Zatavené svaly

Nebyli nějak zvlášť otřeseni. Spíše šlo o ztrátu prvního dechu. Během úvodních minut museli využít dynamiku v přestřelkách i stacionární sílu, kdy na sto procent drželi jeden druhého v klinči. Když se tyto zátěže spojí, nevyhnutelně se vám zataví svaly, což bylo znát především na Attilovi. Mohl se projevit i zápasový stres. Přece jen se duel odehrával na největším a nejsledovanějším turnaji na domácí scéně. Je dokázané, že stres má vliv na fyzickou kondici.

Rozhodující škrcení

Arm-triangl (škrcení, jež zápas ukončilo) je technika, která velice dobře funguje na unaveného soupeře. Když jste ve spodní pozici zavaleni pod silným, dobře kontrolujícím soupeřem a uvíznete v tomto škrcení, je to nesnesitelné. Útěky samozřejmě existují, ovšem pro jejich provedení musíte mít energii. Dovolím si tvrdit, že finiš rozhodla únava. Attila má v boji na zemi obrovské zkušenosti, zná minimálně tři útěky. V ten moment mu zkrátka nezbývaly síly.




 

20.7. Bratislava – OKTAGON 59

Lima vs Magard 2 – o titul bantamové váhy

Paradeiser vs Torres

Barborík vs Rajewski

Čepo vs Kartal

Kníže vs Úškrt

Ďatelinka vs Raška

Szabová vs ?

Bogdanović vs Keita




7.9. – Oberhausen – OKTAGON 60

Stolze vs Kohout

Nazhand vs Handanagić

21.9. – Brno – OKTAGON 61

Kalašnik vs ?

Lengál vs Fry

Roušal vs ?

12.10. – Frankfurt – OKTAGON 62

Jungwirth vs Eckerlin

Coga vs Račić

Engizek vs ?




Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *